Veelgestelde vragen

Wanneer je voor een cursus bent ingeschreven ontvang je een informatiebrief om goed aan de cursus te kunnen beginnen. Hieronder beantwoorden we alvast de meest gestelde vragen.

Ik heb nog geen instrument

Om een cursus te kunnen volgen, is het noodzakelijk thuis een instrument te hebben. Veel cursisten die net met muziekles beginnen, beschikken hier nog niet altijd over. Een instrument aanschaffen kan dan prijzig zijn, zeker als je nog niet goed weet of je het leuk gaat vinden. Bij Muziek voor je Brein kan je geen instrumenten huren of kopen, maar we denken wel graag met je mee! Op onze pagina instrumenten huren of kopen vertellen we je welke mogelijkheden er zijn.

We adviseren je om pas een instrument te huren of aan te schaffen wanneer jouw cursus definitief kan gaan starten.

Hoe bepaal ik of ik een beginnende of gevorderde speler ben?

In een beginners cursusgroep behandel je alle basisprincipes van het instrument. Bij de gitaar ga je aan de slag met de basisakkoorden en leer je de eerste nummers en ritmes spelen. Bij de piano zal je rechtshandig beginnen en leer je gedurende de lessen met twee handen spelen. Ben jij al bekend met al deze basisprincipes en heb je deze onder de knie? Dan kan je beter bij een licht gevorderde groep instromen.

Wat zijn de kosten van een les?

Vanwege het groepsverband zijn onze tarieven een stuk lager dan privé muziekles. De kosten voor een reguliere les zijn €18,-. Wanneer je met een instapcursus start ontvang je over het volledige lesgeld een beginnerskorting van €21,-. Je betaalt vooraf in één keer voor alle 15 lessen.

Dit betekent dus dat je voor 15 weken les het volgende betaald:

Beginners termijn: €249,-

Vervolg termijn: €270,-

Hoelang duurt een les?

Alle lessen in een instapcursus duren standaard 60 minuten.

Soms gebeurt het dat er in een vervolgcursus een medecursist in jouw groep afvalt. Het zou jammer zijn als hierdoor jouw groep niet door kan gaan of de leskosten ineens een stuk hoger worden. Een groep die maar uit vier cursisten bestaat laten we daarom 45 minuten duren. Zo houden we het lesgeld hetzelfde, kan de groep door blijven gaan en krijg je meer persoonlijke aandacht!

Hoeveel niveauverschil zit er in een groep?

We proberen bij het samenstellen van de groepen het niveauverschil zo klein mogelijk te houden, maar je kan dit nooit vergelijken met privéles. Merk jij tijdens de lessen dat je best wat meer uitdaging wilt? Of vind je dat het juist wel erg snel gaat? Geef dit aan de docent aan! Zij kunnen hier goed op inspelen door jou individuele opdrachten te geven.

Wat moet ik meenemen naar een les?

Voor de pianolessen hebben wij op de leslocatie elektrische instrumenten staan. Je hoeft dus geen instrument mee te nemen. Bij de pianoles wordt met een vast lesboek gewerkt die je tijdens de les en thuis gebruikt. Deze kan je bij ons huren voor €8,- per termijn of zelf kopen. Het kan daarnaast handig zijn een mapje voor losse bladen en potlood voor aantekeningen mee te nemen.

Bij de gitaarlessen neem je wél je eigen instrument mee. Het kan hierbij handig zijn over een gitaarhoes te beschikken zodat je de gitaar makkelijk kan vervoeren. Daarnaast raden we aan een opvouwbare muziekstandaard mee te nemen waar je de muziekbladen thuis en tijdens de les op kan zetten. Andere accessoires zijn nog niet nodig en kan je eventueel zelf later aanschaffen (plectrum, voetenplank, capo, etc.). De docent zal je hier tijdens de lessen het een en ander over uitleggen. Het kan tenslotte handig zijn een mapje voor losse bladen en potlood voor aantekeningen mee te nemen.

Op wat voor instrumenten wordt er tijdens de les gespeeld?

Voor de pianolessen hebben wij op de leslocatie elektrische instrumenten staan. Dit kunnen dus keyboards of eletrische piano’s zijn.

Bij de gitaarlessen neem je jouw eigen instrument mee. Er wordt tijdens de lessen gespeeld op akoestische instrumenten (klassieke of Spaanse gitaar). Elektrische gitaren zijn voor de groepslessen minder geschikt omdat hier vaak een versterker voor nodig is.

Ben ik geschikt voor deze lessen?

We hebben bij Muziek voor je Brein een grote variatie aan cursisten. Er zijn cursisten die altijd al een instrument wilden spelen, maar waarvan het er simpelweg nooit is gekomen. We hebben cursisten die al enkele of meerdere jaren les hebben gehad, en nu graag op deze nieuwe manier ermee verder willen. Maar we hebben ook cursisten die het belangrijk en leuk vindt nieuwe uitdagingen aan te gaan in hun leven, en hierbij nieuwe mensen te ontmoeten. 

De gemiddelde leeftijd is tussen de 40 en 70 jaar. Ben jij jonger of juist wat ouder? Laat je hier niet door tegenhouden! De jongste aanmelding die we hebben gehad is 23 en de oudste 86. Je valt dus nooit buiten de boot.

Kan ik ook linkshandig gitaar leren spelen?

Het is mogelijk je aan te melden voor onze gitaarcursussen terwijl je linkshandig gitaar speelt. Het is wel zo dat de lessen rechtshandig georienteerd zijn en het daardoor meer tijd en energie van je kan vragen bepaalde handgrepen en theorie te leren. Zo zal je vaak in spiegelbeeld moeten denken omdat de snaren op een andere manier op je gitaar zitten. Voor het linkshandig opzetten van je snaren op een gitaar kan je het beste terecht bij een lokale gitaar- of muziekinstrumentenzaak.

Hoe kan ik mij afmelden voor een les?

Wanneer je onverwacht niet bij een les aanwezig kan zijn meld je jezelf af bij de docent. Je ontvangt zijn/haar gegevens bij de informatiebrief. Retournatie van lesgeld is vanwege het groepsverband niet mogelijk.

Op welke locatie worden de lessen gegeven?

De lessen vinden plaats op een vaste locatie in jouw stad. Wanneer het een openbaar gebouw betreft dan kan je het adres vinden op de pagina van de stad waar je een cursus wilt volgen. Omdat wij ook met zelfstandige muziekdocenten werken die een eigen muziekstudio hebben ontvang je soms het adres pas bij de informatiebrief.

Zijn er tijdens de schoolvakanties ook lessen?

Er zijn in principe geen lessen gedurende de schoolvakanties. Soms wordt er een uitzondering gemaakt als de docent én alle cursisten aangeven wel tijdens een schoolvakantie te kunnen. De schoolvakanties zijn als volgt:

Regio Noord (Deventer, Berkelland)
Herfstvakantie: Week 42
Kerstvakantie: Week 52 en 53 (2021)
Voorjaarsvakantie: Week 8
Meivakantie: Week 18
Zomervakantie: Week 30 t/m 33*

Regio Midden (Doetinchem, Zutphen, Apeldoorn)
Herfstvakantie: Week 42
Kerstvakantie: Week 52 en 53 (2021)
Voorjaarsvakantie: Week 8
Meivakantie: Week 18 en 19
Zomervakantie: Week 30 t/m 33*,

Lessen gehouden in Muziekschool Oost Gelderland hebben een zomerstop van week 28 tot week 35 i.v.m. de zomersluiting).

Regio Zuid (Arnhem)
Herfstvakantie: Week 43
Kerstvakantie: Week 52 en 53 (2021)
Voorjaarsvakantie: Week 7
Meivakantie: Week 18 en 19
Zomervakantie: Week 30 t/m 33*

*Muziek voor je Brein hanteert een standaard zomerstop van week 30 t/m 33. Omdat we met zelfstandige docenten en muzikanten werken kan deze zomerstop met twee weken verlengd worden. Je krijgt de definitieve zomerstop weken van ons in de informatiebrief twee weken voor start van de cursus. 

Volg ons op

Algemene Voorwaarden

Privacyverklaring