Wist jij dat er in ons brein een heus ‘kerstnetwerk’ zit? Een onderzoek uitgevoerd in Kopenhagen (2015) toont aan dat dit voor de warme gevoelens zorgt die velen krijgen wanneer we de decembermaand in gaan.

Het kerstnetwerk

Dit kerstnetwerk zit niet op één plek in je brein. Het is een web van verbindingen waar al je zintuigen bij betrokken worden. Dit maakt dat mensen bij specifieke geuren, geluiden en aanrakingen, kerstgevoelens krijgen! Een kerstnetwerk ontstaat doordat je elk jaar specifieke gebeurtenissen en kersttradities beleefd die hierdoor worden opgeslagen in je brein. Deze verbindingen in je hersenen worden elke jaar weer geactiveerd bij het ervaren prikkels die deze herinneringen naar boven halen. Er deden ook deelnemers aan het onderzoek mee die geen speciale kersttradities hadden. Daar was uiteraard ook geen kerstnetwerk te vinden, wat een gemis!

Wordt jij blij van kerstmuziek?

Kerstmuziek. Sommigen krijgen al kriebels wanneer eind november de eerste deuntjes van Mariah Carey tegemoet komen, terwijl anderen direct doorschakelen naar de volgende zender! De vermoeidheid die velen voelen bij het achter elkaar horen van dezelfde kerstnummers is ook onderzocht. Vooral in het brein van mensen die dagelijks dezelfde kerstnummers horen kan er een zekere ‘overkill’ aan blije prikkels binnen komen. Je kan hierdoor zelfs negatieve gevoelens van kerstmuziek krijgen, met hierin een toename van stresshormonen. Winkelmedewerkers die gedurende deze periode ook nog eens extra drukte in de winkels ervaren hebben hier vaak extra veel last van

Waarom luisteren we dan steeds dezelfde kerstmuziek?

Ons brein houdt ervan prikkels in herkenbare hokjes te plaatsen. Wanneer we nieuwe muziek horen wordt dit door ons brein onbewust vergeleken met nummers die we al kennen. Als hier herkenbare patronen in worden ontdekt, is de kans groter dat we de muziek leuk vinden. Wanneer een nummer volledig uit onherkenbare patronen bestaat, kan het langer duren voor we een nummer daadwerkelijk leuk gaan vinden. Er kan veel over kerstmuziek gezegd worden, maar herkenbaar is het wel! Dit maakt dat veel mensen, ondanks dat ze de nummers al tientallen keren gehoord hebben, blij worden van kerstmuziek!