Instrument huren of kopen

Je hebt nog geen instrument, maar wilt graag beginnen met piano- of gitaarles. Ga je dan een instrument huren of kopen? En welke kies je dan? We denken graag met je mee.

Informatie voor (toekomstige) cursisten

Om een cursus te kunnen volgen, is het noodzakelijk thuis een instrument te hebben. Veel cursisten die net met muziekles beginnen, beschikken hier nog niet altijd over. Een instrument aanschaffen kan dan prijzig zijn, zeker als je nog niet goed weet of je het leuk gaat vinden. Bij Muziek voor je Brein kan je geen instrumenten huren of kopen, maar we denken wel graag met je mee! We adviseren je om pas een instrument te huren of aan te schaffen wanneer jouw cursus definitief kan gaan starten.

Instrument lenen, huren of kopen?

Je staat ervan versteld hoe vaak iemand op zolder nog een keyboard of gitaar heeft staan die niet meer gebruikt wordt. Dit is een hele goede optie om eerst uit te vinden of het instrument iets voor jou is. Je kunt daarom eerst eens rondvragen in je omgeving of je van iemand een instrument kunt lenen.

Wil je al een stap verder, dan kun je besluiten een instrument te kopen of te huren. Tegenwoordig is deze laatste optie steeds makkelijker en goedkoper. In de meeste regio’s zijn muziekwinkels aanwezig die aan instrumentenverhuur doen, maar het is ook mogelijk bij grotere landelijke organisaties te huren. Hieronder de voor- en nadelen van landelijke en lokale winkels op een rij:

Lokaal

– Uitproberen instrumenten in de winkel

– Persoonlijkere benadering

– Iets duurder

Voorbeelden: Bax shop Apeldoorn, Brugman Muziek.

Landelijk/online

– Meer keuze

– Goedkoper

– Minder persoonlijk, zakelijker

Voorbeelden: Bax Music online, Van Ginkel Muziekwinkel.

Huurkoop

Sommige organisaties bieden daarnaast de mogelijkheid tot huurkoop. Je betaalt dan wekelijks of maandelijks een huurbedrag en kunt achteraf beslissen of je het instrument wilt overkopen. Vaak wordt (een gedeelte) van het huurbedrag dat je al betaald hebt verrekend met de nieuwprijs.

Waar woorden stoppen begint de muziek!

Het kiezen van een instrument

Door het grote aanbod kan het kiezen van een instrument erg ingewikkeld lijken. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een keuzegids gemaakt. Dit is slechts een kleine greep uit de mogelijkheden. We raden dan ook sterk aan een keer een muziekwinkel binnen te lopen en hier advies te vragen. Zij zijn deskundig op dit gebied en gaan maar al te graag met jou in gesprek over de perfecte keuze. Daarnaast heb je daar vaak de mogelijkheid instrumenten uit te proberen. 

Piano

Bij de keuze voor een piano zit het verschil met name in de compactheid, het geluid en de toetsaanslag. Er zijn drie categorieën: een keyboard, een elektrische piano en een akoestische piano. Binnen een categorie zijn vaak flinke prijsverschillen die met name gebaseerd zijn op de kwaliteit van het instrument. Hoe hoger de prijs hoe beter de onderdelen van het betreffende instrument vaak zijn. In onderstaand overzicht hebben we de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen deze drie opties op een rij gezet.

* Met verzwaarde toetsen wordt bedoeld dat als je de toets zachtjes indrukt je een zachter geluid hoort dan wanneer je deze hard indrukt. Verzwaarde toetsen bootsen dus beter het geluid van een echte piano na dan niet verzwaarde toetsen.

Gitaar
Bij de groepscursus wordt door iedereen op een akoestische gitaar gespeeld. Natuurlijk kun je alles wat je leert op een akoestische gitaar ook toepassen op een elektrische gitaar.

Binnen de akoestische gitaren kun je kiezen uit een western of klassieke (ook wel Spaanse) gitaar. Bij deze keuze is het goed van tevoren te bedenken wat voor soort muziek je leuk vindt en wat je met je gitaar wilt gaan spelen. Beide gitaren hebben namelijk een andere klank. In onderstaand overzicht hebben we de belangrijkste voor- en nadelen tussen deze gitaren op een rij gezet.

Basgitaar

Omdat een basgitaar vier snaren en een ‘normale’ gitaar zes snaren heeft, is het op dit moment nog niet mogelijk met een basgitaar een cursus te volgen. Wellicht dat er in de toekomst wel een groep voor de basgitaar komt. Heb je hier interesse in, stuur ons dan even een berichtje. We houden de aanvragen hiervoor bij!

Volg ons op

Algemene Voorwaarden

Privacyverklaring