Droomduiding en Sigmeund Freud

Sigmeund Freud was één van de eerste wetenschappers die probeerde te ontdekken wat het nut van dromen was. Want kan het zijn dat dromen ons meer te bieden hebben dan alleen een nachtelijk avontuur?

De conclusie van Freund was dat het een andere methode is om jezelf te leren kennen. Onder andere hierdoor is het begrip droomduiding ontstaan. Hier wordt gekeken of dromen je iets kunnen vertellen over jezelf, en of je onderbewuste je misschien iets probeert duidelijk te maken! We nemen je mee in een aantal voorbeelden

Tanden uit je mond: Wanneer je droomt dat tanden of je hele gebit ineens uit je mond valt dan zou dit wijzen op onzekerheid.

Achterna gezeten worden: Een bekende situatie die de meesten wel eens hebben meegemaakt. Het zou wijzen op niet behaalde doelen en moet stimuleren persoonlijke ambities na te streven.

Je bent naakt: Naakt wijst op kwetsbaarheid. Deze droom komt voor wanneer er een verandering in je leven plaatsvindt waar je gespannen voor bent.

Je komt onvoorbereid op een examen / toetsEén verklaring voor deze veel voorkomende droom is stress vanwege verantwoordelijkheden die je hebt.

Bovenstaande droomduidingen zijn ontstaan door dromen van honderden mensen met elkaar te vergelijken. Door verbanden te leggen tussen het leven van de dromers konden er vervolgens conclusies getrokken worden. Bij sommige mensen leidt het uitpluizen van dromen tot nieuwe inzichten en zijn ze van grote meerwaarde.

Een verlamd lichaam, of niet?

Ongeveer 80% procent van je dromen komt voor tijdens de REM-slaap. Dit staat voor Rapid Eye Movements, letterlijke vertaald: ‘snelle oogbewegingen’.

De naam zegt het al; tijdens deze periode bewegen je oog veel heen en weer. Daarnaast gaat je bloeddruk omhoog en zal je hart sneller kloppen. Je hersenactiviteit is op dit moment ongeveer hetzelfde als wanneer je wakker bent! Twee stofjes in je brein (glycine en gammaaminoboterzuur GAB) zorgen ervoor dat je spieren verlamd zijn waardoor je niet je bed uit rent als je een actieve droomt hebt. Het gebeurt nog wel eens dat dit stofje niet goed op de stembanden werkt. Dit is dan ook de oorzaak dat sommige mensen (5% van de bevolking) ’s nachts praat in zijn slaap!

Tijdens een droom is met name de achterkant van je brein (occipitale kwab), die verantwoordelijk is voor het zien erg actief. Ook je geheugen speelt een belangrijke rol. Dit maakt dat dromen soms zo realistisch kunnen voelen.

Herinner jij je dromen?

De één zal zijn droom elke ochtend tot in detail kunnen navertellen. De ander kan zich met geluk twee keer per maand iets van een droom herinneren. Waarom zit hier zoveel verschil in?

Bij ‘dromers’ is de temporoparietale junctie actiever dan bij mensen die hun dromen vaak vergeten. Dit gedeelte in je brein speelt een belangrijke rol bij het verwerken van informatie en zorgt er daarnaast voor dat het brein ‘s nachts actiever is. Het is dan ook niet gek dat mensen die minder dromen vaak meer uitgerust wakker worden. Wanneer je in je REM-slaap wordt wakker gemaakt herinnert 80% van de slapers zich zijn droom.

Vond je dit interessant? We hebben ook een BreinBlog geschreven over dagdromen en positieve gevolgen die dit met zich mee brengt. Lees hem hier!

Ben je nieuwsgierig naar droomduiding en wil je verder in jouw eigen dromen duiken? Dan raden we je aan het boek ‘Dromen & Nachtmerries’ van Bas Klinkhamer te lezen. Hij neemt je mee in de intrigerende wereld achter dromen en verteld je hoe je deze kan gebruiken in het dagelijks leven.