De voordelen

Het leren spelen van een instrument is meer dan een gave hobby.
Bij elke toets of snaar die je aanraakt komt jouw brein tot leven!

Het leren van nieuwe activiteiten

Onze hersenen zijn verantwoordelijk voor alles wat we doen. Nieuwe ervaringen en activiteiten zorgen ervoor dat de hersenen geprikkeld blijven en dat er nieuwe patronen en verbindingen worden aangelegd. Dit is niet alleen gezond, maar je wordt er ook nog gelukkiger van! Als je jezelf mentaal blijft uitdagen, blijven je hersenen je hele leven lang nieuwe hersencellen aanmaken.

Muziek luisteren versus Muziek maken

Muziek maken kun je zien als fitness voor het brein. Bij het luisteren van muziek worden er verschillende gebieden in de hersenen gestimuleerd, maar bij het leren spelen van een instrument zijn dit er zelfs nog meer. Dit komt omdat het leren spelen van een instrument een complexere activiteit is voor je hersenen. Als het luisteren van muziek een prettige wandeling in het bos zou zijn, dan is het leren spelen van een instrument een volledige body work-out!

“Het gaat er niet om hoe goed je speelt, maar dát je speelt”

– Erik Scherder

Op latere leeftijd beginnen met een instrument?

Naarmate we ouder worden gaan onze hersenen achteruit. Een feit waar we (op dit moment) nog weinig aan kunnen doen. Helaas is het zo dat onze hersenen vaak ook minder prikkels te verwerken krijgen op latere leeftijd. Ga maar eens na:

Van kinds af aan worden we omgeven door nieuwe prikkels; voor het eerst naar school, nieuwe mensen ontmoeten, een gezin en carrière… Allemaal situaties waarbij de hersenen flink aan het werk worden gezet. Wanneer we ouder worden, komen deze complexe ervaringen niet meer vanzelf. Jammer, omdat deze nieuwe activiteiten onze hersenen juist activeren!

Een onderzoek uitgevoerd in Barcelona richt zich op de vraag wat pianolessen in groepsvorm met een volwassen brein doen en laat bijzondere resultaten zien. Al na enkele maanden pianoles lieten testen bij deelnemers een verbetering van cognitieve functies (hersenfuncties) zien, en verder was er een verlaagde kans op depressie! Enthousiast? Lees via onderstaande knop meer over de cursussen die wij aanbieden.

Word je van muziek slimmer?

Helaas worden we van muziek maken of luisteren niet slimmer. Het is wél zo dat er nieuwe patronen in je hersenen worden aangemaakt, waardoor deze efficiënter kunnen gaan werken. Er wordt als het ware een beter ‘wegennetwerk’ aangemaakt, waardoor moeilijkere hersentaken je makkelijker afgaan. Doordat sommige opdrachten hierdoor makkelijker en sneller worden uitgevoerd lijkt het alsof je slimmer bent geworden.

Muziek & Emotie

Iedereen voelt emoties bij het luisteren naar muziek. Zo kan het ene nummer je een enorm opgewekt gevoel geven en het andere nummer je juist verdrietig maken. Onderzoekers zijn van mening dat dit ons onder andere onderscheidt van dieren. Die zijn namelijk niet in staat zoveel gevoelens te creëren op basis van muziek.
Het kan gebeuren dat je zelfs kippenvel krijgt bij het horen van een specifieke melodie. De muziek is dan zo intens dat je hele zenuwstelsel even een schokje krijgt en je een rilling door je lichaam voelt.

Muziek & Evolutie

Er bestaat geen enkel volk op aarde, waarbij muziek geen onderdeel uitmaakt van de cultuur. Hoe komt het dat mensen zo intens reageren op muziek? Heeft het nog meer nut gehad dan dat we er alleen plezier aan beleven? 

Verschillende wetenschappers hebben hier hun gedachten op losgelaten en kwamen tot de volgende hypotheses:

Seksuele aantrekkingskracht: Iedereen kent de baltsende vogel die dansend het vrouwtje probeert te verleiden. Darwin zei: ” Muziek is het meest mysterieuze talent dat een mens kan beheersen”. Hij suggereerde dat ook de mens dit op deze manier zou kunnen gebruiken. Door goede muziek te maken zouden we anderen kunnen verleiden tot voortplanting.

Sociale binding: Volgens andere onderzoekers is muziek ‘sociale lijm’ tussen mensen. Het stimuleert het groepsgevoel en creëert een sterkere band. Ze vergelijken het ook wel met het vlooien van apen. Wanneer apen elkaar vlooien, worden sociale banden opgebouwd, onderhouden en versterkt. Er kunnen zelfs hele vriendschappen door ontstaan.

Coördinatie van activiteiten: Door het ritme in muziekstukken kunnen activiteiten beter worden uitgevoerd. Een goed voorbeeld van vroeger zijn de trommelslager en de hoornspeler in het leger. Zij waren altijd tijdens een veldslag aanwezig. Naast het creëren van een duidelijk loopritme versterkte de muziek het groepsgevoel en kon het militairen meer in de stemming brengen voor de strijd.

Volg ons op

Algemene Voorwaarden

Privacyverklaring